Stichting Dodenherdenking Leiden

 Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen dan dooft het licht.
H.M. van Randwijk
(1909 -1966)

Andere herdenkingen in Leiden

 

Oorlogsmonument en herdenking in de Kooi

Ook in De Kooi verrees een oorlogsmonument. Van 15 op 16 mei 1944 voerde de Sicherheitspolizei bij een razzia in die buurt 29 familieleden/huisgenoten van verzetsstrijders weg. Van hen kwamen er na de bevrijding maar zeven terug.

Het monument herinnert aan deze tragedie. Dit betrof vrijwel allen bewoners en medewerkers van de woningcorporatie ‘De Eendracht’. Haar opvolger, woningbouwvereniging ‘De Sleutels’, organiseert de jaarlijkse herdenking op 4 mei tussen 17.00 en 18.00uur. Download hier het programma van 2018.

Deze herdenking vindt plaats met een Stille Tocht vanuit de Baptistenkerk aan de van der Driftstraat.

Een korte plechtigheid bij het monument 'De Naald' omvat toespraken van vertegenwoordigers van 'De Sleutels' en kinderen dragen gedichten voor of benoemen de namen van de slachtoffers die op het monument vernoemd staan.

 

 

 

HERDENKING JODENVERVOLGING LEIDEN 2017

 

Op zondag 22 april  is er weer - opdat wij nooit vergeten - de jaarlijkse Herdenking van de Jodenvervolging in de Marekerkte Leiden, aanvang 19.30 uur. Zie de uitnodiging .

Voor nadere info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

  

  

Monument en herdenking bij molen ‘De Put’.

In 1999 werd bij molen De Put een monument opgericht voor de Leidenaars die het leven lieten tijdens de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië.

De herdenking vindt plaats op wisselende data eind augustus/ begin september.

 

 

 Bron: Historische vereniging Oud Leiden. www.oudleiden.nl

 

Gepubliceerd door: ICT4Free